Flywheel training bij Jip Regtop Fysiotherapie & Medisch Centrum

Flywheel training, een revolutie op het gebied van training.

Flywheel training oftewel vliegwieltraining is een trainingsmethode die oorspronkelijk door ruimtevaartorganisaties NASA en ESA is ontwikkeld om astronauten te trainen in gewichtloze toestand. Flywheel training is een trainingsmethode van het hoogste niveau en is wetenschappelijk onderbouwd in diverse studies.

Hoe werkt Flywheel training?
Bij Jip Regtop Fysiotherapie & Medisch Centrum beschikken we over de zogenoemde Kineticbox. De Kineticbox is een box waarop een stalen ronde schijf centraal op as gemonteerd is. Om deze as draait een koord heen, waardoor er een soort jojo effect plaats vindt. U draagt een tuigje/harnas of ander materiaal dat aan het koord zit. Door hard aan het koord te trekken komt de schijf in beweging en genereert dit kinetische energie. Als het koord helemaal uitgerold is wordt het door de draai beweging van de schijf automatisch weer opgerold. De energie die u gebruikt om het koord uit te trekken krijgt u terug. Oftewel de kracht waarmee u uittrekt geeft de schijf en het koord terug in de teruggaande beweging.

Reactieve kracht
De Kineticbox traint de zogenoemde ‘reactieve’ kracht. Kort uitgelegd het vermogen om in één richting (concentrisch) kracht uit te oefenen, daarna snel van richting te wisselen en vervolgens in tegengesteld richting (excentrisch) méér kracht op te vangen. De herhalende excentrische overload en de juiste combinatie van kracht en snelheid stimuleren een snelle toename van spierfunctie c.q. spiervolume en een verbetering van de core stability.

Reactieve kracht fungeert als dé schakel tussen de traditionele krachttraining en ‘hoge snelheid vaardigheden’ zoals sprinten en werpen. Bij enkel traditionele krachttraining verliezen veel atleten hun bewegingskracht door het ontbreken van deze reactieve kracht.

Voor wie is Flywheel training?
Wie op sportief gebied revolutionair vooruitgang wilt boeken en echt sterker, beter, sneller wil worden is Flywheel training ideaal. Daarnaast wordt je training door middel van onze software meetbaar en kan je je progressie en trainingen goed in kaart brengen.

Daarnaast is Flywheel trainingen voor revalidaties interessant. Voornamelijk bij peesklachten en knierevalidaties is de Kineticbox ideaal toe te passen.

Flywheel training bij langdurige peesklachten
Flywheel training kan ideaal toegepast worden bij langdurige peesklachten. Excentrisch trainen is de manier om de belastbaarheid van een pees te versterken op trekkrachten in het dagelijks leven. De Kineticbox kan daarom optimaal worden ingezet in het trainingsprogramma van langdurige peesklachten in combinatie met onze EPTE Therapie.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden of over de Kineticbox trainingen? Neem dan contact met ons op via info@fysiojipregtop.nl

About the author

Leave a Reply