In de maand december en januari kunt u weer overstappen van zorgverzekeraar. Er zijn weer veel veranderingen aan het plaats vinden voor u als klant, maar ook voor ons als praktijk wat betreft de zorgverzekeringen. Wij willen iedereen graag de best mogelijke zorg blijven bieden. We gaan proberen uit te leggen wat de nieuwe regels zijn en zullen een advies schetsen van de zorgverzekeraars, waarbij we kunnen garanderen dat de kwaliteit van zorg het hoogst blijft.

Veranderingen in vergoeding

Misschien heeft u het al meegekregen, maar de vergoedingen van Fysiotherapie worden in het jaar 2018 minder dan voorgaande jaren. U krijgt minder behandelingen van de zorgverzekeraar met dezelfde aanvullende zorgverzekering als afgelopen jaar.

Chronische aandoeningen in basisverzekering

Alleen fysiotherapie voor chronische aandoeningen wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. De overheid heeft echter bepaald dat u ook dan bijna altijd de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen of vanuit uw aanvullende verzekering. Uitzonderingen zijn: bekkenfysiotherapie bij urine incontinentie (9 behandelingen), fysiotherapie bij claudicatio intermittens (37 behandelingen) en artrose (12 behandelingen).

Natura, Restitutie of combinatie?

Bij een naturapolis wordt zorg alleen volledig vergoed als deze wordt afgenomen bij een zorgverlener waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Bij een niet gecontracteerde zorgverlener zal de vergoeding lager uitvallen of helemaal niet worden gegeven. Bij een restitutiepolis kiest u zelf uw zorgverlener. De kosten worden
dan volledig vergoed, tot wat wettelijk is toegestaan. Er zijn ook verzekeraars die een combinatie van natura– en restitutiepolissen aanbieden. Dit wordt een combinatiepolis genoemd.

Reden om over te stappen: premie

Het verschil in premies voor aanvullende verzekeringen is enorm. Alleen al daarom loont het de moeite verschillende verzekeringen te vergelijken. Maar een nieuwe verzekering betekent vaak ook andere voorwaarden. U moet dus heel goed opletten wat u krijgt voor die lagere premie.

Reden om over te stappen: zorgbehoefte

Denkt u volgend jaar meer of minder zorg nodig te hebben? En welk soort zorg zou u graag vergoed willen zien? Praat hierover met uw zorgverlener(s). Zij kunnen u een goed idee geven van wat u nodig heeft. Uw fysiotherapeut is zo’n zorgverlener.

Overleg met ons of uw fysiotherapeut

Heeft u genoeg aan een verzekering die maar een paar behandelingen per jaar vergoedt? Of kunt u beter kiezen voor een uitgebreide dekking? De meeste kosten voor fysiotherapie worden niet vergoed vanuit de Basisverzekering. Hiervoor moet u zich dus aanvullend verzekeren. De volgende tips helpen u op weg:

  • Overleg met uw fysiotherapeut hoeveel behandelingen u in 2018 nodig heeft
  • Ga naar www.zorgverzekeringwijzer.nl en vul uw gegevens in
  • Kies of u zelf wilt bepalen naar welke zorgverlener u gaat, of dat de
    zorgverzekeraar dat voor u bepaalt (wel of geen keuzevrijheid)
  • Kies het aantal fysiotherapiebehandelingen dat u denkt nodig te hebben

Dat lijkt allemaal redelijk eenvoudig. Maar wilt u zeker weten dat u krijgt waar u recht op
heeft, let dan goed op de volgende punten.

Behandelindex

Zelfs met een aanvullende verzekering krijgt u niet altijd het aantal behandelingen vergoed waar u recht op heeft.

Zorgverzekeraars proberen het aantal behandelingen bij de fysiotherapeut zo laag mogelijk te houden. Daarom registreren ze hoeveel behandelingen fysiotherapeuten gemiddeld uitvoeren bij een bepaalde klacht. Als een fysiotherapeut boven dat gemiddelde -de behandelindex- uitkomt, krijgt hij een lagere vergoeding voor volgende
behandelingen. Dat kan dus betekenen dat de fysiotherapeut de behandeling moet stoppen, ondanks dat u voldoende aanvullend verzekerd bent.

TIP: Let er bij het afsluiten van uw aanvullende verzekering op of de zorgverzekeraar een behandelindex hanteert voor fysiotherapie.

Medische Selectie

Sommige verzekeraars kunnen u weigeren of een hogere premie vragen. Een aantal zorgverzekeraars wil weten hoe het met uw gezondheid gesteld is vóórdat u er een aanvullende verzekering kunt afsluiten. Met deze medische selectie proberen zorgverzekeraars zo gezond mogelijke mensen te verzekeren.

TIP: Zeg uw ‘oude’ verzekering pas op als u geaccepteerd bent bij de nieuwe zorgverzekeraar.

Veel Fysiotherapie nodig

Als u veel fysiotherapie nodig hebt zijn er eigenlijk nog maar 5 aanvullende verzekeringen die u kunt afsluiten. Deze verzekeringen passen namelijk geen medische selectie toe en geen behandelindex. Zo weet u zeker dat u wordt toegelaten én dat uw fysiotherapeut u de behandelingen kan geven die u nodig hebt. Hebt u al een aanvullende verzekering met dekking voor een groot aantal behandelingen, dan moet u goed controleren of
de voorwaarden hetzelfde zijn als vorig jaar. Zo voorkomt u verrassingen.

Gemiddeld Fysiotherapie nodig

Stel, u denkt niet meer dan 18 fysiotherapeutische behandelingen nodig te hebben. Daar zijn veel verzekeringen voor. Echter, om zeker te weten dat u dat aantal behandelingen ook krijgt als dat nodig is, dan moet u zelf nagaan of uw verzekering geen behandelindex hanteert.

TIP: Kies een zorgverzekeraar die geen Behandelindex (BI) hanteert.

Weinig Fysiotherapie nodig

Als u niet meer dan 12 behandelingen verzekert, dan mag u er van uit gaan dat u ook zoveel behandelingen krijgt, als dat nodig is. Toch is dat niet helemaal zeker, want ook deze verzekeringen hanteren de behandelindex, die maakt dat uw fysiotherapeut bij een bepaalde klacht minder dan het aantal verzekerde behandelingen mag geven. Let er wel op dat ook hiervoor de premies aardig kunnen verschillen en dat u moet bepalen of u wel of niet de vrijheid wilt hebben om naar de fysiotherapeut van uw keuze te gaan.

CZ

Voor alsnog gaan wij geen contract met CZ tekenen voor 2018. Dit betekent dat verzekerden die bij CZ / ONVZ (en andere labels die onder CZ vallen) verzekerd zijn en onder behandeling gaan bij onze praktijk een factuur zullen krijgen van ons. U moet dan zelf na gaan qua polis wat u vergoed krijgt van de behandelingen en u zult de factuur zelf in moeten dienen bij de zorgverzekering.

Belangrijke data

Overstappen? Zorg dat u voor 31 december uw huidige verzekering heeft opgezegd. U heeft dan tot 1 februari om een nieuwe verzekering te kiezen. Stapt u niet over, maar wilt u zaken wijzigen in uw huidige polis? Dan moet dat voor 31 december.

Meer informatie

Op de www.defysiotherapeut.com/goed-verzekerd vindt u meer informatie over verzekeren en fysiotherapie. Wij adviseren u een eigen vergelijking via www.zorgverzekeringwijzer.nl te maken voordat u een poliskeuze maakt.

 

 

About the author

Leave a Reply