Hoe ziet de voedingsbegeleiding bij het herstel na COVID eruit?

Sinds vorig jaar wordt de hele wereld in de greep gehouden door het coronavirus. Het coronavirus veroorzaakt de ziekte Covid-19, dit lijkt op de gewone griep maar is wel degelijk anders. Zo is Covid-19 besmettelijker en overlijden er meer patiënten aan deze griepvariant. Als een virus of griep ons lichaam binnendringt is, heeft het immuunsysteem de taak om ons te beschermen. Doordat ons immuunsysteem nog niet eerder in aanraking is geweest met Covid-19 en veel mensen een zwak immuunsysteem hebben, kon het virus gemakkelijk toeslaan. De doelgroepen die over het algemeen een zwak immuunsysteem hebben zijn onder andere ouderen, oncologische patiënten of mensen met overgewicht. Hoe het immuunsysteem reageert op Covid-19 is per persoon verschillend en hierdoor zijn de klachten ook erg gevarieerd. Zo zijn er mensen die geen klachten ervaren (oftewel: asymptomatisch) en mensen die ernstige klachten krijgen. Waardoor zij op de intensive care belanden en soms zelfs overlijden.
De klachten bij Covid-19 voorkomen zijn voornamelijk de luchtwegklachten en koorts. Andere symptomen die voorkomen zijn bijvoorbeeld verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, reuk- en smaakverlies, hoofdpijn en vermoeidheid. De duur van de klachten en het herstel is afhankelijk van hoe je immuunsysteem en het lichaam op dit virus reageert.
Bij het herstel van Covid-19 speelt voeding en beweging een centrale rol. Zo zorgt voeding ervoor dat ons lichaam de energie en bouwstoffen tot z’n beschikking heeft om goed te kunnen herstellen. Daarnaast wordt de sterkte van ons immuunsysteem ook bepaald door de voeding die we innemen. Je kan dus je immuunsysteem sterker maken met je voedingspatroon! Naast voeding is beweging ook een essentieel onderdeel in het herstel. Beweging zorgt voor het herstellen of verbeteren van de lichamelijke conditie en de opbouw van spieren.
De doelen die tijdens de voedingsbegeleiding worden nagestreefd zijn: het verbeteren van de voedingstoestand en voedingsinname, het stimuleren van een optimaal voedings- en beweegpatroon en de verbetering in de kwaliteit van leven, participatie en het dagelijkse functioneren. Naast deze doelen is er binnen de behandeling ook ruimte voor persoonlijke doelen. Aan de start van de behandeling brengen we het verloop en ontstaan van Covid-19, het gewichtsverloop en eventuele medicatie in kaart. Daarnaast vragen we de voedingsinname, de voedingsgerelateerde klachten, de lichamelijke activiteiten en het dagelijkse functioneren na. Op basis hiervan zal een persoonlijk (voedings)plan gemaakt worden.
Binnen het voedingsplan staan de volgende vier pijlers centraal: energie, eiwitten, vocht en vitamines. Voldoende energie is nodig het lichaam zo goed mogelijk te laten herstellen. Hoeveel voldoende energie is kan per persoon aan de hand van verschillende formules worden ingeschat. Daarnaast heeft het lichaam ook bouwstoffen nodig, deze kunnen uit eiwitten worden gehaald. Voorbeelden van eiwitrijke voeding zijn bijvoorbeeld vlees, melkproducten (zoals melk, karnemelk, yoghurt of kwark), verschillende soorten bonen (zoals sojabonen, linzen) en noten/zaden (hennepzaad, zonnebloempitten). De derde pijler is vocht, het lichaam bestaat voor 60% uit vocht en voor het herstel is het dus belangrijk dat dit in balans is. Er wordt geadviseerd om minimaal 1,5 liter vocht te nemen per dag. Dit kan het beste in de vorm van water, thee en/of koffie. Zodra koorts, diarree of braken aanwezig is, zal deze vochtbehoefte nog hoger liggen. Tot slot is een gevarieerd voedingspatroon belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen. Vitamine A, C en D zijn gelinkt aan het immuunsysteem en daarnaast spelen de B-vitamines een rol bij het energiehuishouding. Naast deze vier pijlers zal er tijdens de voedingsbegeleiding ook gekeken worden naar eventuele voedingsgerelateerde klachten (zoals moeite met slikken, benauwdheid of vermoeidheid).
Ben je herstellende van Covid-19 en wil je thuis al de eerste stap maken? Probeer dan voldoende energie binnen te krijgen door producten te nemen uit de Schijf van Vijf. Kies ook bewust wat vaker voor eiwitrijke producten zoals melk, yoghurt of bonen bij de avondmaaltijd. Wil je graag hulp of begeleiding in het herstel van Covid-19? Neem dan contact met ons op en wij kijken wat we voor je kunnen doen!