Achillespees blessure

21-02-2023
Achillespees blessure

De achillespees blessure, een lastige en vervelend blessure. Je kan je achillespees scheuren, zoals ik gedaan heb. Er zijn ook andere achillespees klachten die erg vervelend kunnen zijn. Vandaag vertellen we jullie daar meer over.

WAT KAN EEN ACHILLESPEES BLESSURE ZIJN?
De achillespees scheur is een nare blessure om op te lopen. Vaak ontstaat dit tijdens een sportmoment waar ineens je achillespees afscheurt. Naast een achillespees scheur zien we veelal de peesirritatie bij de achillespees. Deze peesirritatie kan je acuut oplopen of kan al langere tijd sluimerend aanwezig zijn. 

DE ACUTE ACHILLESPEESKLACHT
De achillespeesklacht waar op één moment veel pijn ontstaat tijdens sporten of een ander moment tijdens belasten gaat vaak gepaard met weefselschade. De achillespees kan beschadigen doordat het de belasting die erop gezet wordt niet aan kan. Het weefsel kan dan scheuren, we praten dan over een partiële of totaalruptuur. Verdenk je dat je achillespees gescheurd is neem dan altijd contact op met je fysiotherapeut en huisarts.

Daarnaast kan een acute achillespeesklacht ontstaan met sporten als we een piekbelasting vragen die we niet gewend zijn. Je kan dan een acute peesirritatie oftewel Tendinopathie oplopen die erg pijnlijk kan zijn. De pees wordt dan dikker en pijnlijk. Verstandig om dan te doen is rust nemen aangezien de pees irritatie moet herstellen van de piekbelasting. Als we hier niet voor kiezen en we blijven belasten zal deze acute tendinopathie een chronische tendinopathie worden.

BEHANDELEN VAN DE ACHILLESPEES RUPTUUR
De revalidatie na een achillespees scheur is 9 tot 12 maanden. Een langdurige revalidatie die nodig is om weer volledig te kunnen belasten en alles te kunnen doen wat je wilt doen. Tijdens je revalidatie focussen we ons stap voor stap op het weer kunnen belasten van je achillespees.

Inmiddels is onze ervaring bij achillespees rupturen groot en durven we te stellen dat we in de regio het adres zijn voor deze revalidaties.

DE CHRONISCHE PEESIRRITATIE 
Deze klacht zien we veel bij ons in de praktijk. Klanten die al langer met achillespeesklachten lopen. In eerste instantie wordt gedacht met een beetje rust en daarna weer oppakken van alle activiteiten gaat een peesklacht wel over. Dit kan inderdaad alleen gebeurt dat niet altijd zo.

Bij een langdurige tendinopathie is het afstemmen van de belasting op de belastbaarheid van de pees erg belangrijk. Je pees wordt door de irritatie minder belastbaar, waardoor je in theorie altijd zal moeten kiezen voor minder belasting om geen pijn te ervaren. Dit wordt een beetje een vicieuze cirkel waar mensen moeilijk uitkomen. Daar komen wij dan in beeld.

Allereerst is het van belang vast te stellen dat we over een tendinopathie praten en in welke fase deze tendinopathie dan zit.  Dit vast stellen doen we op basis van het verhaal van jullie als klant, ons fysiotherapeutisch onderzoek en echografisch onderzoek.

BEHANDELEN VAN DE CHRONISCHE TENDINOPATHIE
Het behandelen van de chronische Tendinopathie bestaat uit een combinatie van advies en informatie over de beste manieren om om te gaan met deze klacht. Daarnaast zetten we training in en eventueel interventies als shockwave of EPTE om het herstel te bevorderen.

Heb jij achillespeesklachten of herken jij de klachten in bovenstaande blog? Misschien kunnen wij je wel helpen!

Maak nu online jouw afspraak
App met ons voor een afspraak!