Achillespees klachten, een vervelende blessure

19-03-2021
Achillespees klachten, een vervelende blessure

Je hebt pijn tijdens lopen en ervaart dat tijdens, maar ook zeker na belasting. Misschien heb je je klacht opgelopen met hardlopen of zelfs met wandelen. De achillespees kan een erg vervelende en pijnlijke blessure zijn die bewegen in het dagelijks leven moeizaam kan maken.

WAT KAN EEN ACHILLESPEES BLESSURE ZIJN?
Bij de achillespees zien we vaak twee verschillende klachten, een acute klacht die vaak wordt opgelopen met sporten of een ander moment waar ineens pijn ontstaat. Daarnaast zien we de achillespeesklachten die langzaam ontstaan en in de tijd erger worden. 

DE ACUTE ACHILLESPEESKLACHT
De achillespeesklacht waar op één moment veel pijn ontstaat tijdens sporten of een ander moment tijdens belasten gaat vaak gepaard met weefselschade. De achillespees kan beschadigen doordat het de belasting die erop gezet wordt niet aan kan. Het weefsel kan dan scheuren, we praten dan over een partiële of totaalruptuur. Verdenk je dat je achillespees gescheurd is neem dan altijd contact op met je fysiotherapeut en huisarts.

Daarnaast kan een acute achillespeesklacht ontstaan met sporten als we een piekbelasting vragen die we niet gewend zijn. Je kan dan een acute peesirritatie oftewel Tendinopathie oplopen die erg pijnlijk kan zijn. De pees wordt dan dikker en pijnlijk. Verstandig om dan te doen is rust nemen aangezien de pees irritatie moet herstellen van de piekbelasting. Als we hier niet voor kiezen en we blijven belasten zal deze acute tendinopathie een chronische tendinopathie worden.

DE CHRONISCHE PEESIRRITATIE 
Deze klacht zien we veel bij ons in de praktijk. Klanten die al langer met achillespeesklachten lopen. In eerste instantie wordt gedacht met een beetje rust en daarna weer oppakken van alle activiteiten gaat een peesklacht wel over. Dit kan inderdaad alleen gebeurt dat niet altijd zo.

Bij een langdurige tendinopathie is het afstemmen van de belasting op de belastbaarheid van de pees erg belangrijk. Je pees wordt door de irritatie minder belastbaar, waardoor je in theorie altijd zal moeten kiezen voor minder belasting om geen pijn te ervaren. Dit wordt een beetje een vicieuze cirkel waar mensen moeilijk uitkomen. Daar komen wij dan in beeld.

Allereerst is het van belang vast te stellen dat we over een tendinopathie praten en in welke fase deze tendinopathie dan zit.  Dit vast stellen doen we op basis van het verhaal van jullie als klant, ons fysiotherapeutisch onderzoek en echografisch onderzoek.

BEHANDELEN VAN DE CHRONISCHE TENDINOPATHIE
Het behandelen van de chronische Tendinopathie bestaat uit een combinatie van advies en informatie over de beste manieren om om te gaan met deze klacht. Daarnaast zetten we ons Spier – Pees traject in om deze klacht te laten herstellen. Wil je meer lezen over dit traject kan dat in onze andere blog.

Binnenkort zullen we wat oefeningen delen voor de achillespees.

Heb jij achillespeesklachten of herken jij de klachten in bovenstaande blog? Misschien kunnen wij je wel helpen!

Maak nu online jouw afspraak
App met ons voor een afspraak!