COPD en het belang van begeleiding

30-03-2021
COPD en het belang van begeleiding

‘’Vandaag was ik niet zoveel waard’’ of ‘’ik denk dat ik gister teveel heb gedaan’’

Dit zijn de woorden die je vaak hoort onder de doelgroep COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Wellicht heb je in je naaste omgeving kennissen en/of familie die dagelijks met deze symptomen kampen? Een zeer interessante doelgroep om te begeleiden maar ook zeker om je kennis op dit gebied te verbreden.

Zo heeft Jessica Dekker binnen Jip Regtop Fysiotherapie zichzelf recent verder ontwikkelt in de doelgroep COPD. Ik heb in oktober en november 2020 een cursus COPD gevolgd om onze patiënten binnen de praktijk meer handvatten te kunnen bieden, en daarnaast te kunnen voorzien van de meest recente interventies op dit gebied.

COPD  een verzamelnaam voor chronische longziekte die veel meer zegt dan alleen een longaandoening zelf. .. Maar wat komt er eigenlijk verder bij kijken en hoe bieden wij deze doelgroep de juiste maar vooral de meest aangename revalidatie?

Tijdens de intake en het onderzoek brengen we de voorgeschiedenis, het huidige beloop en de beperkingen/ belemmeringen in het dagelijks leven in kaart. Op deze manier maken we een goede analyse van de problematiek rond de patiënt. Het is leuk om je patiënt door een goed gesprek beter te leren kennen en verdere ontwikkelingen te realiseren. Daarnaast doen we testen afnemen om het niveau op verschillende gebieden van de patiënt te bepalen. Dagelijks jezelf aan- en uit te kleden of bijvoorbeeld de was naar boven brengen, lijkt een heel gewoon dagelijkse gewoonte maar helaas ervaren COPD patiënten dit als zwaar of zelfs intensief. Het van belang om te kijken waar de persoonlijke doelen van onze patiënten liggen om hier een succesvol behandelplan op te richten.

Het COPD-programma is vormgegeven middels een persoonlijk schema die na een aantal weken word aangepast op het bijbehorende niveau.

Jessica: “Tijdens de revalidatie van mijn COPD patiënten ben ik bezig om een constante training neer te kunnen zetten wat bij hen past. Ik kies hierom dan ook vaker voor een non-liniaire trainingsvorm zodat ik per oefening de intensiteit/ duur en type training kan afstemmen op mijn patiënt. Balans en welke vorm van trainen is daarom van belangrijk tijdens de revalidatie. Bij voorkeur train ik twee keer per week met mijn patiënt om het meest effectieve resultaat te behalen, vanuit dit oogpunt zal progressie sneller behaald worden en is de stap naar activiteiten in het dagelijks leven sneller merkbaar.”

“Saskia Batenburg, onze diëtiste word in het COPD programma betrokken. Zij heeft een goede kijk op de verdere aanvulling en ontwikkeling wat betreft voeding en bewegen. Middels deze multidisciplinaire samenwerking merk ik dat mijn patiënten meer energie en fitheid uit het dagelijks leven halen en zichzelf nieuwe doelen kunnen realiseren.”

Heb jij interesse in onze begeleiding op het gebied van COPD of ken jij iemand die wij misschien kunnen helpen? Neem dan contact met mij op via 010 – 76 14 462 of via jessica@fysiojipregtop.nl

Maak nu online jouw afspraak
App met ons voor een afspraak!