Enkel / voet

Zoek informatie over mogelijke klachten

Enkel / voet

Er zijn tal van verschillende enkel-/voetklachten. Herken jij je in een van deze? Wij houden voet bij stuk tot het is opgelost!
Wees gerust, ook als jou klacht hier niet precies tussen staat kunnen wij je helpen!

Enkelverzwikking

Bij een enkelverzwikking draait de voet verder naar binnen of buiten dan dat eigenlijk hoort. Vaak is dit direct pijnlijk en ontstaat op korte termijn zwelling en soms zelfs blauwkleuring. Lopen of belasten van de voet geeft dan vaak meer pijn. Vlak na het verzwikken van de enkel is het raadzaam om je been hoog te houden, te koelen, maar wel actief te blijven binnen de grenzen van wat mogelijk is.

Bij een enkelverzwikking kan schade ontstaan aan bijvoorbeeld de enkelbanden. Wanneer je vaker door je enkel heen bent gegaan ontstaat een steeds grotere kans dat dit opnieuw gebeurd, zeker wanneer je niet op de meest optimale manier hebt gewerkt aan je herstel.

De fysiotherapeut kan bij het dit herstel helpen. Afhankelijk van hoe je enkel is verstuikt en wat je uiteindelijk weer wilt kunnen stellen we een plan op welke aansluit bij jou herstel.

Hielspoor

Het woord hielspoor wordt in de volksmond gebruikt voor pijn aan de hiel. Echter kan er nog veel onderscheidt worden gemaakt in verschillende hielklachten, welke een andere manier van herstel nodig hebben. 

In de meeste gevallen wordt met hielspoor een peesirritatie van de voetpees bedoeld. Deze blessure zien we veel bij wandelaars en hardlopers, maar ook weten we dat factoren als overgewicht en hormonale veranderingen hierbij een rol kunnen spelen.

Het herstel van een peesirritatie is complex. Belangrijk is om op de juiste manier een afstemming te krijgen tussen de belasting en de belastbaarheid. Anders gezegd, hoeveel kan mijn achillespees hebben en hoeveel moet mijn achillespees doen.

Achillespeesblessure

Achillespeesklachten komen veel voor, waarbij in de meeste gevallen sprake is van een peesirritatie. Deze ontstaan vaak geleidelijk en worden steeds vervelender. Achillespeesblessures komen veel voor bij wandelaars en hardlopers.

Het herstel van een peesirritatie is complex. Belangrijk is om op de juiste manier een afstemming te krijgen tussen de belasting en de belastbaarheid. Anders gezegd, hoeveel kan mijn achillespees hebben en hoeveel moet mijn achillespees doen.

Soms kan de achillespees scheuren, dit gebeurd dan vaak acuut tijdens het sporten of een explosieve beweging.

Ziekte van Sever

Sever, of de ziekte van Sever is een aandoening welke vaak gepaard gaat met pijn op het hielbot aan 1 of beide benen. We zien dit het meeste bij jonge en actieve kinderen tussen de 8 en 14 jaar. Vaak wordt de pijn erger tijdens sporten of gymmen.

Bij Sever is er sprake van een overbelasting/irritatie van de groeischijf op de hiel.

Maak nu online jouw afspraak
App met ons voor een afspraak!