Hielspoor, maar is dat wel echt zo?

17-10-2022
Hielspoor, maar is dat wel echt zo?

Je hebt pijn tijdens lopen en ervaart dat tijdens, maar ook zeker na belasting. Misschien heb je je klacht opgelopen met hardlopen of zelfs met wandelen. De hiel kan een vervelende bron van pijn zijn die bewegen in het dagelijks leven moeizaam kan maken. We roepen al snel ik heb hielspoor, maar is dat wel echt zo?

Wat is hielspoor?
Een hielspoor is een kalkvorming ter hoogte van het hielbot onder de voet, dit ontstaat vaak bij langdurige peesklachten. We zien dit eigenlijk pas als mensen al jaren klachten hebben dus zo vaak komt dat eigenlijk niet voor, terwijl er wel snel gezegd wordt ik heb hielspoor. 

Geen hielspoor, maar wat dan wel?
We zien regelmatig klanten met hielklachten. Als het geen hielspoor is wat is het dan wel? We zien vaak een peesirritatie onder de voet, dit kan een acute peesirritatie of chronische peesirritatie zijn.

De acute peesirritatie kan komen door een piekbelasting, een belasting die we van ons vragen die we niet gewend zijn. Je kan dan een acute peesirritatie oftewel Tendinopathie oplopen die erg pijnlijk kan zijn. De pees wordt dan dikker en pijnlijk. Verstandig om dan te doen is rust nemen aangezien de pees irritatie moet herstellen van de piekbelasting. Als we hier niet voor kiezen en we blijven belasten zal deze acute tendinopathie een chronische tendinopathie worden.

De chronische peesirritatie
Deze klacht zien we veel bij ons in de praktijk. Klanten die al langer met hielklachten lopen. In eerste instantie wordt gedacht met een beetje rust en daarna weer oppakken van alle activiteiten gaat een peesklacht wel over. Dit kan inderdaad alleen gebeurt dat niet altijd zo.

Bij een langdurige tendinopathie is het afstemmen van de belasting op de belastbaarheid van de pees erg belangrijk. Je pees wordt door de irritatie minder belastbaar, waardoor je in theorie altijd zal moeten kiezen voor minder belasting om geen pijn te ervaren. Dit wordt een beetje een vicieuze cirkel waar mensen moeilijk uitkomen. Daar komen wij dan in beeld.

Allereerst is het van belang vast te stellen dat we over een tendinopathie praten en in welke fase deze tendinopathie dan zit.  Dit vast stellen doen we op basis van het verhaal van jullie als klant, ons fysiotherapeutisch onderzoek en echografisch onderzoek.

Behandelen van de chronische peesirritatie
Het behandelen van de chronische Tendinopathie bestaat uit een combinatie van advies en informatie over de beste manieren om om te gaan met deze klacht. Daarnaast zetten we ons Spier – Pees traject in om deze klacht te laten herstellen. 

Heb jij hielklachten of herken jij de klachten in bovenstaande blog? Misschien kunnen wij je wel helpen!

Maak nu online jouw afspraak
App met ons voor een afspraak!