Sporten of medicatie

05-11-2023
Sporten of medicatie

Sporten of medicatie, een leuke stelling wat mij betreft. Laten we starten met het feit dat medicatie zo nu en dan nodig is bij bepaalde aandoeningen.

Onlangs is er een studie geweest waarbij onderzocht is dat fysiek bewegen 1,5 keer effectiever is dan therapie of medicatie bij mensen die depressief zijn. Dit is een uitkomst van die studie. Ik ben het hier niet mee eens. Ik denk namelijk dat voor de groep mensen met een depressie therapie en/of medicatie een uitkomst kan zijn om te leren, rust te ervaren en verder te komen. Echter geloof ik ook heel erg in dat bewegen (sporten) zorgt voor meer rust jezelf en je beter voelen. Ik denk dat het doel van het onderzoek geweest is om te laten zien dat bewegen (sporten) een positieve bijdrage heeft.

We leven in een samenleving die veel zorg gebruikt, medicatie is daar een onderdeel van. Bij chronische ziekten zie je voornamelijk medicatie gebruik, maar ook bij een verhoogde bloeddruk, denk aan bloedverdunners of een verhoogd cholesterol waarvoor medicatie gegeven wordt. Dit terwijl we weten dat gezondheid en bewegen een positieve invloed heeft op een verhoogde bloeddruk en hoogte van cholesterol. Soms vraag ik me af, waarom schrijven we dan niet sporten / bewegen voor. Een oplossing die buiten de zorg ligt, maar wel een duurzamere en goedkopere oplossing dan medicatie. Sterker nog, ik vind medicatie geen oplossing. Medicatie drukt symptomen, maar pakt de oorzaak niet aan.

Reumatische aandoeningen gaan ook vaak gepaard met medicatie en ik begrijp het, medicatie om je pijn te drukken zodat je in je dagelijks leven kunt functioneren. Wij zien bij ons in de praktijk de positieve effecten van sporten bij klanten met reuma. We horen dat zich sterker voelen, minder pijnklachten ervaren, een betere kwaliteit van leven ervaren en weinig tot geen medicatie nodig hebben.

Ik wil graag de ogen openen dat investeren in je gezondheid en bewegen een duurzame oplossing is voor pijnklachten in het algemeen. Wij geloven echt dat als je investeert in je gezondheid en bewegen dat jij daar beter van wordt.

Maak nu online jouw afspraak
App met ons voor een afspraak!